Skip Navigation

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τον COVID-19

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19; Collapsed Expanded

Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, δυσκολία αναπνοής και μυαλγίες. Οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν από απλό κρυολόγημα μέχρι ήπια, μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής πνευμονίας, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ. 

Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει μόνον τους ηλικιωμένους ή και άτομα νεότερης ηλικίας; Collapsed Expanded

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Ηλικιωμένοι και άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην λοίμωξη από τον ιό. 

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο και ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο; Collapsed Expanded

Οι περισσότεροι ασθενείς (περίπου το 80%) εμφανίζουν ήπια νόσο. Σοβαρή νόσο είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες). Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να θεραπεύονται χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές. Να τονιστεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό και είναι περίπου 2%. 

Πόσο πιθανόν είναι να μολυνθώ από τον νέο κορωνοϊό; Collapsed Expanded

Κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει εάν τις τελευταίες 14 μέρες έχετε ταξιδέψει σε χώρες με συνεχόμενη επιδημία στη κοινότητα ή έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. 

Υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό; Collapsed Expanded

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, επομένως η προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι η αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους ασθενείς αυτούς.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19; Collapsed Expanded

Εάν έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2 ή

• Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Πότε κάποιος πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό; Collapsed Expanded

Αν κάποιος πληρεί τα επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον προσωπικό του ιατρό ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1420. Εάν ο ιατρός σας ή οι επαγγελματίες υγείας στο 1420 πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για εργαστηριακή εξέταση θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην Κύπρο ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Ποιός είναι ο τρόπος μετάδοσης και πόσο εύκολη είναι η διασπορά της νόσου; Collapsed Expanded

Παρ΄ όλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εύκολα και σταθερά διασπείρεται στην κοινότητα. Διασπορά στην κοινότητα σημαίνει εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για τα οποία δεν είναι γνωστή η πηγή μετάδοσης.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας περιορίζει το ρυθμό διασποράς στην κοινότητα.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από νέο κορωνοϊό Covid-19; Collapsed Expanded

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενο χρόνιο νόσημα όπως καρδιαγγειακό νόσημα, πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοανεπάρκεια.

Μπορεί ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 να είναι αρχικά αρνητικός και αργότερα να θετικοποιηθεί; Collapsed Expanded

Όταν ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι αρνητικός σημαίνει ότι ο ιός αυτός δεν ανιχνεύεται στο δείγμα. Αυτό μπορεί να συμβεί στα αρχικά στάδια της νόσου. Στη συμπτωματική φάση και όσο η νόσος εξελίσσεται ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να θετικοποιηθεί. Σε περίπτωση ασθενή με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19, ο οποίος υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο και είναι αρνητικός, η νόσος αποδίδεται σε άλλο αίτιο και όχι σε Covid-19.

Μπορεί το εμβόλιο της εποχικής γρίπης να προστατεύσει από το COVID-19; Collapsed Expanded

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει από το COVID-19. Ωστόσο, δεδομένου ότι διανύουμε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (COVID-19)
Τι είναι κορωνοϊοί; Collapsed Expanded

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε ζώα και ανθρώπους. Στους ανθρώπους προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα. Εκτιμάται ότι οι κορωνοϊοί είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων σε ενήλικες και παιδιά.

Τι είναι o νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 και τι είναι COVID-19; Collapsed Expanded

Ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η λοίμωξη που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O νέος αυτός ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορωνοϊό και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους κορωνοϊούς SARS και MERS.

Πώς μεταδίδεται ο νεός κορωνοϊός; Collapsed Expanded

Η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα, από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται. Για αυτό τον λόγο οι πιθανότητες μετάδοσης από κάποιο άτομο με συμπτώματα είναι περισσότερες. Η μετάδοση από ένα ασυμπτωματικό άτομο που μπορεί να φέρει τον ιό είναι πολύ χαμηλή. Χαμηλός είναι και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω κοπράνων. 

Πόση είναι η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού; Collapsed Expanded

Η περίοδος επώασης του ιού είναι ο χρόνος από την στιγμή που μολύνεται κάποιος από τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 1-14 ημέρες. 

Μπορεί άτομο που τέθηκε σε καραντίνα να μεταδώσει τη νόσο σε άλλα άτομα; Collapsed Expanded

Η καραντίνα είναι μέτρο απομόνωσης μεμονωμένων ατόμων ή ομάδας ατόμων μετά από πιθανή έκθεση σε παθογόνο, τα οποία δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα, με στόχο την αποφυγή διασποράς. Η διάρκεια της καραντίνας είναι ίση με το χρόνο επώασης της νόσου, που είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της τελευταίας έκθεσης στο παθογόνο και της εμφάνισης συμπτωμάτων. Ο χρόνος επώασης για τη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι 14 ημέρες. Άτομα για τα οποία αποφασίστηκε η διακοπή της καραντίνας δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κορωνοϊό COVID-19; Collapsed Expanded

Εάν έχετε έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κορωνοϊό COVID-19 μένετε στο σπίτι για χρονικό διάστημα 14 ημερών από την τελευταία επαφή και παρακολουθείτε την υγεία σας. Στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από νέο κορωνoϊό Covid-19 όπως

  • πυρετό
  • βήχα
  • δυσκολία στην αναπνοή

επικοινωνείτε άμεσα με τον προσωπικό σας ιατρό.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ και να αποτρέψω την εξάπλωση του ιού; Collapsed Expanded

• Πλένετε τα χέρια σας σε τακτά χρονικά διαστήματα με τρεχούμενο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

• Χρησιμοποιείτε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

• Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα μιας χρήσης και πετάτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε κλειστό κάδο απορριμμάτων ή χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του αγκώνα σας.

• Αποφύγετε την επαφή χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας.

• Κρατάτε απόσταση ενός μέτρου από ένα άτομο που φαίνεται να είναι άρρωστο με συμπτώματα γρίπης.

• Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το COVID-19

Πρέπει να φορέσω μάσκα για να προστατεύσω τον εαυτό μου; Collapsed Expanded

Οι μάσκες προσώπου βοηθούν στη πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της λοίμωξης από ασθενείς στους άλλους γύρω τους. Δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην προστασία αυτών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό για αυτό δεν συνίσταται η χρήση της. Η χρήση μάσκας συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας και στους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσληφθεί με τον ιό. 

Υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊου; Collapsed Expanded

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των κορωνοϊών.

Σε ποια άτομα συστήνεται κατοίκον περιορισμός; Collapsed Expanded

Στα άτομα που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρες/επαρχίες με συνεχιζόμενη επιδημία στην κοινότητα και δεν έχουν εμφανίσει προς το παρόν κλινικά συμπτώματα. Οι χώρες/επαρχίες μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Μπορείτε να ενημερώνεστε από το τηλεφωνικό κέντρο 1420.

Γιατί η μάσκα είναι ένα δυνατό όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του νέου κορωνοϊού; Collapsed Expanded
  • Γιατί περιορίζει την έκθεση μας στα σταγονίδια των άλλων που «φιλοξενούν» τον ιό στο φάρυγγα τους και έτσι μπορεί να μας προφυλάξει από το να κολλήσουμε κι εμείς τον ιό.
  • Γιατί προστατεύει τους γύρω μας από τον ιό που πιθανόν έχουμε εμείς στο φάρυγγα μας, ακόμη και χωρίς να έχουμε συμπτώματα.
  • Γιατί η χρήση μάσκας από όλους μας θα αποτρέψει νέο μεγάλο κύμα πανδημίας και την ανάγκη για τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή όπου ζούμε.
  • Γιατί η μάσκα, η διατήρηση απόστασης από τους άλλους και η υγιεινή των χεριών είναι το χρυσό τρίπτυχο για να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας.